top of page

chaitanyagaajula.com Group

Public·5 members

Psihologia Dezvoltarii Umane: O Introducere in Studiul Schimbarilor de-a Lungul Vietii



Psihologia Dezvoltarii Umane: O Introducere in Studiul Schimbarilor de-a Lungul Vietii




Psihologia dezvoltarii umane este o ramura a psihologiei care se ocupa de studiul schimbarilor fizice, cognitive si comportamentale care apar la oameni de la nastere pana la moarte. Aceasta disciplina este interesata de modul in care oamenii se adapteaza la mediul lor, cum invata si cum isi formeaza identitatea si personalitatea.


Psihologia Dezvoltarii Umane Ana Muntean.pdf



Cartea "Psihologia Dezvoltarii Umane" scrisa de Ana Muntean este o introducere in acest domeniu, prezentand principalele teorii, concepte si metode de cercetare folosite in psihologia dezvoltarii. Cartea este structurata pe etapele vietii, oferind o perspectiva integrata si multidimensionala asupra dezvoltarii umane. Fiecare capitol contine exemple, studii de caz si exercitii practice pentru a facilita intelegerea si aplicarea cunostintelor.


Cartea se adreseaza studentilor si profesionistilor din domeniul psihologiei, dar si tuturor celor interesati de dezvoltarea umana si de factorii care o influenteaza. Cartea este disponibila in format pdf pe site-ul Libris.ro[^2^], unde se poate comanda online sau descarca gratuit.


Unul dintre cele mai cunoscute si influente modele de dezvoltare umana este cel propus de psihologul Erik Erikson, care a identificat opt stadii psihosociale care se desfasoara de la nastere pana la moarte. Fiecare stadiu presupune o criza sau un conflict intre doua tendinte opuse, care trebuie rezolvat pentru a permite progresul spre urmatorul stadiu. Rezultatul fiecarei crize este formarea unei virtuti sau a unui aspect pozitiv al personalitatii.


Stadiile propuse de Erikson sunt urmatoarele[^1^] [^2^] [^3^]:


  • Stadiul 1: Incredere vs. Neincredere (de la nastere pana la 18 luni) - In aceasta perioada, copilul invata sa aiba incredere in persoanele care ii ofera ingrijire si afectiune sau sa devina neincrezator si anxios.



  • Stadiul 2: Autonomie vs. Rusine si Indoiala (de la 18 luni pana la 3 ani) - In aceasta perioada, copilul invata sa isi exprime vointa si sa isi controleze impulsurile sau sa devina dependent si nesigur pe sine.



  • Stadiul 3: Initiativa vs. Vinovatie (de la 3 la 5 ani) - In aceasta perioada, copilul invata sa isi asume responsabilitati si sa isi dezvolte imaginatia sau sa devina inhibat si culpabil.



  • Stadiul 4: Competenta vs. Inferioritate (de la 6 la 11 ani) - In aceasta perioada, copilul invata sa isi dezvolte abilitatile si sa isi aprecieze realizarile sau sa devina neincrezator si frustrat.



  • Stadiul 5: Identitate vs. Confuzie de Rol (de la 12 la 18 ani) - In aceasta perioada, adolescentul invata sa isi formeze o identitate personala si sociala sau sa devina confuz si nesigur pe sine.



  • Stadiul 6: Intimitate vs. Izolare (de la 18 la 40 de ani) - In aceasta perioada, adultul tanar invata sa stabileasca relatii intime si angajante sau sa devina izolat si distant.



  • Stadiul 7: Generativitate vs. Stagnare (de la 40 la 65 de ani) - In aceasta perioada, adultul matur invata sa contribuie la societate si sa isi transmita valorile generatiilor viitoare sau sa devina egoist si nepasator.



  • Stadiul 8: Integritate vs. Disperare (de la 65 de ani pana la moarte) - In aceasta perioada, adultul varstnic invata sa accepte viata asa cum a fost si sa isi gaseasca un sens sau sa devina amar si regretat.



Aceste stadii nu sunt rigide sau universale, ci pot varia in functie de contextul cultural, social si individual. Totusi, ele ofera o perspectiva utila asupra dezvoltarii umane si a provocarilor pe care le intampinam pe parcursul vietii. 0efd9a6b88


https://www.the-exodus-project.org/group/the-exodus-project-group/discussion/50c13774-8670-4b3d-9f0c-8836b0f81fcf

https://www.joseshands.org/group/nonprofit-startups/discussion/0d9f9d3d-aa5a-4639-9f9b-603724d815a4

https://www.niceism.com/group/mysite-200-group/discussion/a48193b9-8c44-4051-82bd-0b0f9a101371

About

Welcome to the group! You can connect with other members, ge...
bottom of page